Van steeds meer leefstijlinterventies weten we dat ze voldoen aan de criteria voor succesvol werken aan gezonde leefstijl. Deskundigen uit wetenschap en praktijk stelden de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van deze interventies vast in het onafhankelijke erkenningstraject van RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en partners. Lees hieronder welke interventies onlangs een erkenning kregen.
Niveaus Effectief en Goed onderbouwd
Interventies op het niveau I tot en met IV zijn van goede kwaliteit, gestoeld op bewezen principes van gezondheidsbevordering en geven minstens aanwijzingen voor uitvoerbaarheid. Er is een heldere beschrijving en een handleiding beschikbaar.
Sterke aanwijzingen voor effectiviteit (niveau IV)
Er zijn recent geen interventies erkend op dit niveau.
Naar het overzicht met alle interventies met Sterke aanwijzingen voor effectiviteit
Goede aanwijzingen voor effectiviteit (niveau III)
- Helder op School – smokefree challenge (Trimbos-instituut) is een lesprogramma dat wil voorkomen dat jongeren in klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs beginnen met roken (28 november 2024).
Naar het overzicht met alle interventies met Goede aanwijzingen voor effectiviteit
Eerste aanwijzingen voor effectiviteit (niveau II)
- Your Coach Next Door Gezond Onderweg (Stichting Your Coach Next Door) is voor kinderen van 2 t/m 18 jaar met overgewicht en biedt hen een programma /om hun leefstijl aan te passen en hulp bij het veranderen van factoren die een ongezonde leefstijl in de weg staan of onderhouden (3 december 2024).
- Simpel Fit (GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst ) Noord- en Oost-Gelderland) is een cursus van zeven bijeenkomsten voor moeders en mede-opvoeders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond van kinderen (0-12 jaar) met (dreigend) overgewicht of obesitas. De interventie wil het verzorgings- en opvoedgedrag rond voeding, slaap en bewegen beïnvloeden, om een gezonde leefstijl te bevorderen bij deze kinderen en overgewicht te verminderen (28 november 2024).
Naar het overzicht met alle interventies met Eerste aanwijzingen voor effectiviteit
Goed onderbouwd (niveau I)
- Gezond Actief Ouder Worden (Hogeschool van Amsterdam) is een groepsprogramma voor en door thuiswonende ouderen om actief aan de eigen veerkracht te werken. Hiermee vergroten ze hun mogelijkheden om activiteiten te blijven doen die persoonlijke betekenis hebben (20 februari 2025).
- Preventief Adviesgesprek over psychiatrische problematiek en/of problematisch middelengebruik (Arkin en Jellinek Preventie) is een éénmalig gesprek met een preventiedeskundige voor volwassenen en jeugd met (hulp)vragen over psychische klachten en/of verslavingsproblemen van zichzelf of van een persoon uit hun omgeving. Het gesprek wordt afgesloten met een advies (23 januari 2025).
- Gezondheidscoach verslavingspreventie (Youz Verslavingszorg) is gericht op (problematisch) middelengebruik, gamen en gokken onder leerlingen (12 en 24 jaar, mbo, voortgezet speciaal onderwijs cluster 4 en praktijkonderwijs). Doel is dit gedrag uit te stellen, te voorkomen of te verminderen door het versterken van de school als beschermende omgevingsfactor (28 november 2024).
- Modelinterventie Schooltuinieren (Vereniging GDO) is een programma voor kinderen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. Schooltuinprogramma’s uit deze modelinterventie bevorderen dat kinderen zelf verbouwde groenten proeven en eten. En wekken hun nieuwsgierigheid en enthousiasme voor alles wat in de tuin leeft en vaardigheden rond samenwerken, communiceren en problemen oplossen (28 november 2024).
- B.Slim (GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst ) regio Utrecht) is een integrale wijkaanpak voor kinderen/jongeren van 0-18 jaar met een lage sociaal economische positie en/of een migratieachtergrond uit een land buiten Europa. De aanpak heeft als doel het percentage kinderen met overgewicht te verminderen (11 november 2024).
Goed beschreven (niveau 0)
Niveau 0 is het instapniveau van het erkenningstraject. Van interventies met deze erkenning is een heldere beschrijving, een procesevaluatie en een handleiding beschikbaar.
- Ontdekkend Tuinieren (Gemeente Den Haag) gaat samen met leerlingen van het PO groenten kweken in de schooltuin en gezonde gerechten bereiden. Tijdens de lessen gaan de leerlingen niet alleen tuinieren, maar ook op onderzoek uit. De interventie draagt bij aan de verantwoordelijkheid voor de eigen leefomgeving (17 maart 2025).
- Goede zorg proef je (Stichting Alliantie Voeding in de Zorg) is voor patiënten, medewerkers en bezoekers van alle Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen en faciliteert een lerend netwerk om de transitie naar een gezondere en duurzamere voedselomgeving te ondersteunen (19 november 2024).
- GRIP Risicogedrag (Stichting Chris en Voorkom) is het eerste onderdeel van de leerlijn GRIP over middelengebruik voor leerlingen van groep 8 en leert hen probleemoplossende vaardigheden zodat ze gezonde keuzes kunnen maken (19 november 2024).
- Mind YOUNG Academy (MIND) is een driedelige lessenreeks voor leerlingen op de bovenbouw van het vmbo (Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) ), havo en vwo en eerste- en tweedejaars mbo-studenten. De interventie richt zich op het vroegtijdig signaleren van psychische problemen, door dit thema op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken (11 november 2024).